Türk Medeni Kanunu’nun 162. maddesinde yer alan “hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,” özel boşanma sebeplerinden biridir. Bu maddeye göre:
“Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.”
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kast edilmesi veya pek kötü davranması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunması sebebiyle boşanma davası açabilecektir. Bu durumlar, boşanma davası açmak için yeterli olup, hâkim bu davalarda evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığını incelemez. Konya’da boşanma avukatı olarak, bu tür davalarda müvekkillerimizi nasıl koruyabileceğimiz konusunda tecrübemizle yanınızdayız.
Hayata Kast Nedir?
Hayata kast, bir eşin diğerini kasten öldürme amacı taşıyan eylemleri kapsamakta olup bir eşin diğerini öldürme niyetini hal, hareket ve eylemleriyle ortaya koymasıdır. Bu, fiili olarak öldürmeye teşebbüs şeklinde olabileceği gibi, eşi intihara teşvik veya yardım etme biçiminde de olabilir. Önemli olan öldürme niyetinin varlığıdır; eylemler ölümle sonuçlanmasa dahi boşanma sebebi olarak kabul edilebilir.
Pek Kötü Davranış Nedir?
Pek kötü davranış, eşin vücut bütünlüğüne veya sağlığına zarar vermeye yönelik her türlü saldırıyı içerir. Şiddet uygulama, eve kapatma, aç bırakma gibi eylemler bu kapsamda değerlendirilebilir. Bu tür davranışların bir defa yaşanması bile Konya’daki boşanma davaları için yeterli bir sebep sayılabilir.
Onur Kırıcı Davranış Nedir?
Onur kırıcı davranışlar, hakaret, iftira, küçümseme gibi bir eşin kişiliğine saldırı niteliği taşıyan hareketleri içerir. Onur kırıcı davranışın davacının kişiliğine yönelmesi gerekir ve diğer eşe hakaret etmek, onu küçük düşürmek amacıyla yapılması gerekir. Bu davranışların ağır olması ve boşanmayı gerektirecek derecede onur kırıcı olması şarttır. Konya’da boşanma avukatı olarak bu tür durumlarda müvekkillerimize etkin bir şekilde rehberlik ediyoruz.
Hayata Kast, Pek Kötü Muamele, Onur Kırıcı Davranış Sayılmayan Eylemler
Eşlerin birbirini kasten öldürme amacıyla yapmadıkları davranışlar hayata kast kapsamına girmez. Dolayısıyla ne kadar ciddi boyutta olursa olsun öldürme tehditi hayata kast kavramına girmez. Öldürme niyeti yoksa, hayati tehlike yaratılmış olsa bile hayata kast sebebiyle boşanmaya karar verilemez.
Yine Pek Kötü Davranışta da amaç karşı tarafa zarar verme olmalıdır.
Boşanma Davalarında Süreler
TMK’nın 162. maddesine göre, bu tür boşanma davalarında davacı eş, boşanma sebebini öğrendiği tarihten itibaren 6 ay ve her durumda olaydan itibaren 5 yıl içinde dava açmak zorundadır. Bu süreler hak düşürücü sürelerdir ve hâkim, bu sürelere re’sen dikkat eder. Bu tür davalar için, Konya’da deneyimli bir avukatla çalışmak, sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi açısından önemlidir.
Sürelerin başlangıcı bakımından eşin dilekçesinde belirttiği öğrenme tarihi dikkate alınmaktadır. Bu eylemlerde bulunan eşin bu hususda aksi bir iddiası varsa bunu ispatlaması gerekmektedir.
Boşanmada Af Etmenin Hukuksal Sonucu
TMK 162/3.maddesinde ;
“ Affeden tarafın dava hakkı yoktur. “
Denilmektedir. Af hususu iki şekilde olabilmektedir. Afetme açıkça olabileceği gibi örtülü olarak da gerçekleşebilecektir. Bahse konu eyleminin öğrenilmesinden, ortaya çıkmasından sonra taraflar evlilik birlikteliklerini devam ettirmişlerse örtülü af hususu gerçekleşmiştir. Aldatılan eş başka kişiler huzurunda eşini affettiğini belirttiyse bu durumda açık af hususu gerçekleşmiştir.
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışların affedilmesi halinde bu tür eylemlere maruz kalan eş artık bu sebebe dayalı olarak dava açamayacak , dava açılsa bile kabul görmeyecektir.
Ceza Mahkemesi Kararlarının Etkisi
Boşanma davalarında hakim Ceza hukukunun sorumlulukla ilgili hükümleriyle bağlı olmadığı gibi, ceza hakimi tarafından verilen beraat kararıyla da bağlı değildir.
Aynı şekilde, ceza hakiminin kusurun değerlendirilmesine ve zararın belirlenmesine ilişkin kararı da, hukuk hakimini bağlamaz.
Ceza hakiminin delil kifayetsizliği sebebiyle vermiş olduğu beraat kararı hukuk hakimini bağlamaz. Konu ile ilgili Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 05/05/2003 tarih ve 2006/6547 E. 2003/7222 sayılı kararında ;
“ – Davacı; hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı da davranış (MK. md. 162) yanında, evlilik birliğinin sarsıldığını da ileri sürerek (MK. md. 166/1) boşanmaya karar verilmesini istemiştir. Birden çok hukuki sebebe dayanılmıştır. Toplanan delillerden davalının eşini dövdüğü anlaşılmaktadır. Ceza hakiminin delil kifayetsizliği sebebiyle vermiş olduğu beraat kararı da hukuk hakimini bağlamaz. (BK. md. 53) Evlilik birliği temelinden sarsılmıştır. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya karar verilmesi gerekir. Açıklanan husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir. “ denilmiştir.
Konya boşanma avukatı olarak, her davada gerekli delilleri özenle topluyor ve sunuyoruz.
Ceza Davasında Şikayetten Vazgeçmenin Boşanma Davasına Etkisi
Ceza davasındaki şikayetinden vazgeçmiş olmak, boşanma davası bağlamında af anlamına gelmez. Bu nedenle şikayetten vazgeçmenin boşanma davası bakımında herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Hayata Kast ve Onur Kırıcı Davranışların İspatı
Genel olarak ifade edilirse Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışlar her türlü delille ispatlanabilir. Bu tür boşanma davalarında mesaj içerikleri, fotoğraflar, ses kayıtları, tanık ifadeleri gibi çeşitli deliller kullanılabilir. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışların ispatının zor olması nedeniyle genellikle açılan boşanma davaları hem TMK’nın 162 maddesinde yer alan Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedenine hem de aynı yasanın 166/ 1 maddesinde düzenlenen evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayandırılmaktadır. Konya’da boşanma avukatı olarak bu tür durumlarda müvekkillerimizin haklarını en iyi şekilde savunuyoruz.
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davalarında profesyonel destek almak için Konya’daki avukatlık büromuzla iletişime geçebilirsiniz.